Erkki Laakson yrittäjyyden 25-vuotishaastattelu

SFT Finntekniikan perustaja, Erkki Laakso luotsasi yritystään 25 vuotta, kunnes vuoden vaihteessa 2022–2023 jäi eläkkeelle. Kysyimme Erkiltä miltä on tuntunut antaa elämästään karhunosa yritykselle, jota hän piti kuin yhtenä lapsistaan – varsinkaan kun hänestä ei pitänyt tulla yrittäjää. ”Justiinhan sitä aloitettiin ja nyt jo sitten lopetettiin!”

Erkki Laakson yrittäjyyden 25-vuotis haastattelu

Vuodenvaihteessa 2022–2023 Erkki Laakso jäi pois yrityksen päivittäisestä toiminnasta. Siirtymistä eläkkeelle oli valmisteltu hiljalleen edellisen vuoden aikana Erkin tehdessä töitä vain joka toinen viikko. Tai niin sen piti mennä, mutta joskus hän löysi itsensä töiden parista myös niinä viikkoina, kun olisi pitänyt jo nauttia eläkepäivistä.

Tarinan alku kelautuu takaisin vuoteen 1990, kun Erkki ajautui alalle kouluttautuessaan kylmäasentajaksi. Opintojen loppusuoralla hän työllistyi suoraan työnjohtajaksi Etek Oy:lle pariksi vuodeksi, mutta kesäkuussa 1992 Novera Etekin emoyhtiö ajautui konkurssiin. Tuon jälkeen Erkki teki hetken toiminimellä kylmäasennuksia, mutta jo seuraavassa kuussa häntä pyydettiin Norstep Oy:n työnjohtoon vetämään ns. freonipuolta, johon hän suostuikin. Vuonna 1996 YIT osti Norstepin ja vuoden 1997 alussa yhtiöt sulautuivat yhteen. Erkki koki, ettei halua enää työskennellä muille ja se olikin ratkaiseva tekijä oman yrityksen perustamiseen.

Yritystoiminta alkoi tammikuussa 1997 kolmen osakkaan voimin. Ensimmäiset kaksi-kolme vuotta oli kiihkeää aikaa. Erkki teki 15-tuntisia työpäiviä pitäen monia eri hattuja päässään samaan aikaan – milloin hän oli toimitusjohtaja, milloin asentaja, toisinaan päivystäjä. Lomista ei ollut tietoakaan, ei myöskään yöunista. Ensimmäiset vuodet olivat yrittäjäkonkarin oman kokemuksen mukaan melkoista rämpimistä ja heti alkuun kävi selväksi työvoimapula, jonka suhteen tilanne näin 25 vuotta myöhemmin ei valitettavasti ole yhtään sen parempi.

Alkuvuosien ankeutta

Yritys perustettiin lainarahalla, starttirahaa ei ollut. Paineet menestymiselle oli suuret ja alkuvuosina olisi voinut tehdä jotain toisinkin. Jotkut tahot hyödynsivät tuoreen yrittäjän kokemattomuutta, joka ei enää tänä päivänä kaiken nähneenä menisi läpi. Katumuksen aiheita ei silti Erkiltä löydy. Kaikki mitä on tehty, on tehty parhaimman tiedon ja taidon mukaisesti. Erkki on syystäkin ylpeä elämäntyöstään.

Erkin vaimolla, Terhillä, on ollut myös suuri rooli yrityksen historiassa. Kysyttäessä, minkälaista työnteko yhdessä avioparina on ollut, katsahtaa pari toisiinsa ja naurahtaa ”vaihtelevaa!” Hyvin on kuitenkin yhteen hiileen puhallettu kaikki vuodet! Erityisen kiitoksen Erkki antaakin vaimolleen taloushallinnollisista taidoista. ”Terhi piti langat tiukasti käsissä”. Välillä eläminen oli suoraan kädestä suuhun ja rahan kiertokulun kanssa sai olla tarkkana. Välillä piti miettiä mikä projekti otetaan ensimmäiseksi työn alle, jotta saadaan mahdollisimman nopeasti lisää kassavirtaa liiketoiminnan jatkumisen mahdollistamiseksi. Erkki on kiitollinen tarkan markan Terhistään ja on vakuuttunut, että ulkopuolinen taloudesta vastaava olisi kaatanut yrityksen – ”Terhi tiesi tarkalleen mitä tehdä ja milloin.”

Erityisen ylpeitä Erkki ja Terhi ovatkin vuonna 2017 yrityksensä saamasta AAA-luottoluokituksesta.
Se on korkein luottoluokitus, jonka yritys voi saada. Siihen nouseminen on koko yrityspopulaatiossa
melko harvinainen.

Oppisopimuskoulutuksesta vastaus työvoimapulaan

Kylmäalaa vaivaa krooninen työvoimapula. Erkin alkuajan tavoite oli kasvattaa yrityksensä työllistämään viisi asentajaa. Osaavia ja ammattitaitoisia työntekijöitä ei kuitenkaan ollut saatavilla – ”miehiä tuli ja miehiä meni”. Alalle on edelleen äärimmäisen vaikea saada osaavaa ja ennen kaikkea luotettavaa työvoimaa – Finntekniikka haluaakin pitää kiinni nykyisistä hyvistä työntekijöistään.

Parantaakseen yrityksensä mahdollisuuksia menestyä ja kasvaa, Erkki otti keinoksi oppisopimuskouluttamisen. Työelämälähtöinen tapa kouluttaa nuoria ammattiin, oli loistava ratkaisu Finntekniikan kannalta. Ensimmäinen vuonna 1998 oppisopimuksella kylmäasentajaksi kouluttautumaan otettu työntekijä on edelleen yrityksen palkkalistoilla.

Vuosien aikana Erkki henkilöstöineen on kouluttanut toistakymmentä asentajaa ammattilaisiksi. Vain neljä on Erkin muistikuvien mukaan vaihtanut alaa, kun taas ensimmäiset neljä on edelleen yrityksessä töissä. Kuinka moni muu voi sanoa tehneensä oman alan kehityksen eteen yhtä merkittävää opetustyötä?

Yhden ammattilaisen koulutus käytännön työssä vie noin 3–4 vuotta. Koska 60–70 % laitteista on sähköä, vaatii Finntekniikka opiskelijoiltaan sähköasentajan koulutuksen pohjakoulutukseksi oppisopimukseen päästäkseen. Yrityksellä on käynnissä koko ajan 1–2 oppisopimuskoulutusta.

Erkki uskoo työvoimapulan johtuvan ensisijaisesti alan vetovoimaisuuden, mutta myös yleisen tietoisuuden puutteesta – ihmiset eivät tiedä mitä kylmäasentaja tekee, eivätkä arvosta alaa, jota Erkki kuvaa laajaksi ja hyvällä tavalla haastavaksi. Rooleja on toisinaan vaihdettava lennosta – yhtä aikaa pitäisi olla sähkömies, timpuri ja joskus pappikin. Ammatti on monipuolinen ja vaativa, eikä kahta samanlaista päivää ole mahtunut 25 vuoteen!

Toisin kuin monella muulla alalla, edes lama 90-luvulla ei vaikuttanut kovin paljoa yrityksen toimintaan. Vaikka uusia tilauksia laitteista ei tullut, vanhoja piti korjata. ”Kylmäalaa tarvitaan aina”. Kylmäkalustoa ja jatkuvaa konehuoltoa tarvitsevat sairaalat jo pelkästään kuvantamiskoneisiinsa, kaupoista, meijereistä, maitotilallisista, eri alojen yrittäjistä tai yksityishenkilöistä puhumattakaan. Kylmäala on kilpailtu ala, mutta töitä riittää silti kaikille. Enemmän, kuin on tekijöitä.

Kasvun vuodet

Yrityksen kannalta vuosi 2000 oli merkityksellinen. Tuolloin yritys alkoi tuomaan Hollannista maitosäiliöitä – uusia ja käytettyjä. Isot maitosäiliöt olivat massiivisia! Farmari-messuilla vuonna 2012 riittikin ihmettelemistä, sillä näytillä oli yksi jättimäisistä maitosäiliöistä. Voiko maitosäiliö todella olla noin suuri? Toimintaa jatkettiin seuraavat kymmenen vuotta, joiden aikana asiakkaiksi tulivat myös maitotilalliset. ”Me myimme tilasäiliön mersua.” Erkki hymähtää.

Kun Erkiltä kysyttiin unohtumattomia hetkiä, tuli pienen pohtimisen jälkeen mieleen puhelu vuodelta 2005, jossa Seinäjoen Ammattikurssikeskuksen rehtori kyseli pitämään esittelyn muutamalle oppilaalle kylmäalasta. Erikseen valmistautumatta ja ilman muistiinpanoja Erkki asteli paikalle vain huomatakseen tuvan olevan täpötäysi ja vielä paikallisen kansanedustajankin istuvan eturivissä! Mutta hienosti siitäkin tunnin esitelmöinnistä ja kysymystulvasta selvittiin.

Vuonna 2006 Erkki ja Terhi ottivat ison askeleen ja perustivat kiinteistöyhtiön. Sen avulla toimintaa laajennettiin rakentamalla oma halli. Erkki kokee, että se toi yritykselle lisää uskottavuutta asentajien ja asiakkaiden keskuudessa. Tänä päivänä SFT Finntekniikka toimii edelleen samoissa tiloissa.

Toinen hieno hetki koettiin, kun Erkin poika Janne astui remmiin vuonna 2010. Siihen asti Erkki oli itse toiminut joka paikan höylänä, mutta Jannen tultua voimakkaasti yrityksen toimintaan mukaan, Erkki alkoi siirtymään pois kenttähommista keskittyen mm. tarjouslaskentaan ja varsinaiseen suunnittelutyöhön.

Haastavinta työvuosien aikana on Erkin mukaan ollut urakoista kilpaileminen. Isoja toimijoita vastaan kisaaminen on ollut raskasta, mutta mukana on silti ollut pakko pärjätä. Erääksi isoimmaksi erävoitoksi Erkki mainitsee Seinäjoen Y-talon. Vuonna 2010 Finntekniikka voitti ison valtakunnallisen tarjouskilpailun ja laitetoimituksen itselleen. Kahden vuoden aikana yritys toimitti Y-talolle mm. isoja jäähdytysyksikköjä jopa 250 kappaletta! Kyseinen työmaa oli tuolloin Suomen kolmanneksi suurin.

Seuraavan kolmen vuoden sisällä tehtiin isoja siirtoja, kun Erkki osti ulos kaksi muuta yrityksen osakasta vuosina 2011 ja 2013. Erkin jäätyä ainoaksi omistajaksi 100 % osuudellaan, muuttui peli; mielenkiinto toimintaa kohtaan kasvoi entistä suuremmaksi, kun yrityksen hallinta oli omissa käsissä. Osakkaiden lähteminen oli vapauttavaa ja Erkki toteaakin, että yrityskauppojen jälkeen kasvu ja kehitys meni juuri siihen suuntaan, mihin hän halusikin. Yhteistyö oman pojan, Jannen kanssa sujui vuosien varrella hyvin, vaikka jääräpäitä kuulemma molemmat ovatkin.

Yrityskauppa oli kauhunpaikka

Vuodet 2016–2017 on jääneet Erkin mielen antoisina vuosina. Silloin oli hyvä tasapaino – töitä ja työntekijöitä oli sopivasti. Lokakuussa 2017 kuitenkin tapahtui; Erkki päätti myydä yrityksensä EPV Kiinteistöpalvelu Oy:lle. Se tuntui silloin järkipäätökseltä. Homma lähti hyvin käyntiin ja Erkki siirtyi tuossa kohtaa kotitoimistolle hoitamaan töitä freelancerina. Hoidettuaan yrityksen palveluksessa vuonna 2018 viimeiseksi jääneen tilinpäätöksen, jäi Terhikin pois taloushallinnon tehtävistä varhaiseläkkeelle.

Yritys myytiin EPV:n toimesta kuitenkin pian jo uudelleen ja Erkin suureksi huoleksi homma alkoi tuon yrityskaupan jälkeen sulamaan. Jonkun aikaa tilannetta katsottuaan, hän päätti maaliskuussa 2019 ostaa yrityksensä takaisin. Takaisinosto oli osittain kauhun paikka, mutta siitä ”omasta lapsesta” ei sittenkään pystynyt päästämään irti. Erkki näki, että yritys oli vielä mahdollista pelastaa ja yhdessä poikansa Jannen kanssa he nostivatkin yrityksen takaisin jaloilleen. Jopa aiemmin poislähteneet asentajatkin palasivat takaisin yrityksen palkkalistoille.

Loppuvuoden 2019 aikana Finntekniikka alkoi toimittamaan kylmätekniikkaa S-marketeille. Kyseinen hanke työllisti hyvin ja jatkuu tänä päivänä edelleen. Samaisen loppuvuoden aikana yrityksen toimintaan tuli mukaan viisi muuta osakasta. Erkki jäi vähemmistöosakkaaksi ja Jannesta tuli enemmistöosakas.

Hyvillä mielin eläkkeelle – soihdunkantajat jatkavat elämäntyötä

Antoisimpia hetkiä, jotka ovat jääneet yrittäjäpariskunnalle mieleen, on tarjoillut pohjoisessa Suomen Kylmäyhdistyksen järjestämät Kylmän koulutuspäivät. Erkki muistelee käyneensä tapahtumassa ainakin 15 vuoden ajan, ensimmäisen kerran jo vuonna 1997. Jokakeväinen tapahtuma oli vuoden odotetuimpia kohokohtia ja erinomainen paikka mm. verkostoitumiseen. ”Kylmäala on pieni ja kaikki tuntevat toisensa. Tapahtumasta sai uutta virtaa taas omaankin tekemiseen.”

Yrityksen valteiksi Erkki lukee osaavan ja ammattimaisen henkilökunnan lisäksi 24/7 päivystyksen. Aina on ollut lähettää mies kentälle kellon ympäri ja se on ollut lyömätön lisäpalvelu asiakkaille. Seinäjoella sijaitsevan yrityksen toimintasäde on 150 km Seinäjoelta. Nykytekniikka on kuitenkin mahdollistanut asiakkaiden palvelemisen entistä tehokkaammin, sillä etäkäyttö on vähentänyt roimasti matkoihin kuluvaa aikaa. Kun Erkiltä kysyttiin, minkälaiseksi hän näkee alan tulevaisuuden, kuvaili hän itse kylmätekniikka-alaa hitaaksi valtamerilaivaksi. Kehitys on verkkaista ja tulee pysymään samana pitkään. Sen sijaan huoli osaavien ammattilaisten saamisesta alalle on alkuvuosien tapaan yhä suuri.

Ennen haastattelun loppua Erkki haluaa antaa kiitoksensa henkilökunnalle. Hän on selvästi ylpeä omasta työstään, mutta ilman luotettavaa henkilökuntaa yritystä ei olisi. ”Koossa on aina ollut hyvä porukka. Sopu on pysynyt ja hauskaa on pidetty.” Yhteishenki yrityksessä on aina ollut mainio ja perinteikkäät, kevättalvella järjestettävät henkilökunnan pikkujoulut – johon puolisotkin ovat tervetulleita – ovat aina olleet kaikkien osapuolten suuressa suosiossa. Yhdessä on reissattu, käyty laivoilla, kylpylöissä ja teattereissa, pitkistä illallisista puhumattakaan!

Eläkkeelle jäämisestään Erkki on hyvillään – kesää ja alkavaa kautta matkailuautoilun parissa hän odottaa jo kovasti. Toisin kuin voisi luulla, olo ei ole haikea. Yrityksen nykytoiminnassa ja johdossa on mukana kummankin, Erkin ja Terhin lapsia, ja heidän puolisoitaan. He kaikki yhdessä jatkavat Erkin elämäntyötä soihtua eteenpäin kantaen.